Då var det dags att skriva några rader om Hop Ensemble, en DIPA jag bryggde för ett tag sedan.
Ville ha den ljus och torr, den blev inte så ljus men relativt torr även om jag inte nådde riktigt dit jag ville. Så jag kommer fortsätta att gå mot ljusare maltsorter och ingen eller mycket lite karamellmalt för att få till något i stil med Executioner IPA och Nebuchadnezzar.
Hur som helst, här är några tankar om ölet.
Doften är humle, massor av humle, citrus och en lite jordig unken humledoft.
Smakar humle, citrus men ochså röda bär. Lite läder aktigt mot slutet och en beska som sedan tar över munnen.
Gott är det, men inte så rent som jag ville ha det. Vill ha det ljusare, mindre maltighet och mindre kropp.
Förvånad över att denna har så stor kropp, slutade på 1.010 och ingen karamellmalt. Men det är klart med 8,9% alkohol från mest malt (lite socker i den) så blir det väl så.
Nästa recept är på pilsnermalt och havre, ljust och tunt för att få fram humlen. Mer om det inom kort.
Ang maltkropp och fyllighet/torr öl..
har du testat att mäska med olika temperaturer?
Jag var och bryggde på Dugges i Landvetter en dag och fick reda på att om man mäskar
vid låg temp får du ut mycket jäsbart socker.. = torrare öl men lite maltkropp.
vid hög temp. mer maltighet och sötare öl.. mer sötma pga av ojäsbart socker. gärna till porters.
Testade själv att göra detta på en Weiss… vilket i sig inte är bra tror jag..
den skall ju var lågtempsmäskad enligt alla recept.
Ja, precis. Det är så man ”ställer in” önskat FG. Det avgör hur torr den blir. Men sedan kan de upplevas annorlunda beroende på maltsorter, alkohol, kolsyremängd.
Just denna hade en ganska normal FG men upplevdes mindre torr. Trots att det inte var karamellmalt som jag göra att det upplevs lite mindre torrt och mer sött.